Diamant

Verbouwing rijwoning voor een gezin

Locatie: Gentbrugge
Ontwerp en realisatie: 2009-2011
Samenwerking met MVC Architecten
Foto's: Dominique Van Huffel

Deze verbouwing hernieuwt het architecturaal potentieel van de Belgische rijwoning, met een inzet in ontwerpfase, en verder weinig middelen. Het huis is retroactief gerationaliseerd, structureel, architectonisch en duurzaam, enkel door afbraak en door vervangen van het dak. Gelijkvloers getuigt het plan van zijn geschiedenis. Hogerop muteert het vloer per vloer tot zuiver houtkristal. Het dak vormt een driedimensioneel klooster van acht gelijke kamers. Twee kamers versmelten tot trappenzaal. Vier andere verbergen de laatste twee geheimkamers. De afgeknotte diamantvorm van het dak maximaliseert de vloeroppervlakte bij een kleine gebouwhuid. Deze compactheid houdt bouwkosten en energieverliezen minimaal.

Het gewonnen vloeroppervlak voor nachtprogramma reorganiseert het huis en maakt op de begane grond plaats vrij voor groen. De bel-étage verandert op zich niet, maar wordt wel het nieuwe centrum van het huis, omkaderd door nieuw programma en royaal doorzond met zicht op de laan en de achtertuin. De puntgevels refereren naar de onmiddellijke omgeving; de gevelmode uit de bouwperiode van de wijk. Drie uitstulpende binnenruimtes (noem ze erkers) verzachten schijnbaar willekeurig de harde gevelgeometrie. Ze kregen doelbewust een plek ten opzichte van de binnenruimtes.

Dit huis is één kamer; één cabane met royale proporties. De twee lage niveau’s van het oorspronkelijke boerenhuisje werden samengevoegd tot een dubbel hoog gelijkvloers. In de dikke muren rondom zitten ruime nissen. Elk raam markeert zo’n specifieke nis: een werktafel, een plek om te ontbijten in de ochtendzon, een bad met zicht op de tuin,… Een rondgang op de verdieping maakt ook de tweede laag ramen bereikbaar, want aan zo’n raam is het goed wonen. Midden in de open hal staat één beton kolom. Deze draagt de zoldervloer en het dak, en brengt rook van de kachel tot boven de nok. De passerelle rondom de open hal hangt op aan ranke staven. Naast de kolom zit nog een laatste zichtbare restant van het oude huis: een kelder met koepelgewelf, zorgvuldig ingepast in het plan onder trap en kookeiland.

De trap steekt verder langs de kolom in twee bewegingen tot op de zolder. Dit verdiepingsplan is nog blanco, klaar om huis te worden van kinderen. De gevels zijn klassiek, maar abstraheren die oude vormentaal van boerderijen tot een compositie van vlakken beton en vlakken baksteen -de oranjerode ‘boerkes’-. Met doorgedreven logica is de compositie bepaald. De dragende penanten lopen door, net breed genoeg voor hun last. De lintelen zitten hoog, voor licht diep door het huis. De dorpels liggen elk verschillend, bedacht op hetgeen de bewoners er achter zullen doen.

Project
Thema / Type