Maaket

complex voor cocreatie

locatie: Gent

schetsontwerp: 2015

Een cocreatieruimte voor ambachten en makers wordt opgesplitst twee gebouwdelen, met elk een eigen samenhangende logica. De rechthoekige centrale hal wordt opgebouwd als modulaire industriebouw, en huisvest de grootste ruimtes en zwaarste gemeenschappelijke machines. Er bovenop komt een daktuin. Eenvoudiger en kostenefficiënter kan niet. De perifere zone tussen hal en de grillige maximale bouwzone, wordt stap voor stap en volgens noodzaak ingevuld met alle nevenfuncties: gastenverblijven, conciërgewoning, cafetaria, kleine ateliers, kantoren, sanitairen, etc. De kleinschaligere functies worden volgens klassieke massiefbouw of houtskeletbouw gefaseerd uitgevoerd rond de hal, ook met en door de gebruikers.

De verschillende delen met een eigen constructieve opbouw, maken van het gebouw een conglomeraat van verschillende gevels. Geen banale industriebouw, maar een stedelijk bouwblok, een makersdorp. 

Project
Thema / Type