Oostwinkel

Reorganisatie hoeve en erf

locatie: Oostwinkel 
ontwerp : 2012 
samenwerking met IADB (BAST Architecten)

Vraag is om een oud boerenhuis te verbouwen met Art Deco voorgevel, en goedkopere variant als achtergevel. Een onhelder gebouw maar authentiek in zijn soort. Een volledig nieuw huis is goedkoper en beter. We stellen voor om een passiefhuis te bouwen tegen het oude, even groot, een compacte kubus, rechttoe rechtaan functioneel geordend. De aanbouw wordt het nieuwe huis, het oude huis wordt aanbouw. Het nieuwe passiefhuis is de kern van het geheel. Dit is de refuge in de winter. 

Het oude huis hebben we over om te spelen met architectuur. De rotte vloeren moeten weg. We hollen het huis helemaal uit tot een grote open ruimte: een inkomhal, bufferruimte, een speelkamer, feestzaal, een leefruimte voor het tussenseizoen. In de zomer leef je hier buiten. Een houten kap met groendak geeft de grote hal een koepel, en herinnert in de gevel aan het oude zadeldak. Nu zijn er zeven gevels: twee zijgevels, een dubbele voorgevel en een dubbele achtergevel, en een binnengevel tussen de twee huizen. Zeven gevels, alle even groot: zeven tableau’s voor een compositie.

Project
Thema / Type