Uyttenhove

Halfopen gezinswoning

Location: Sint-Amandsberg 
Project year: 2014-2017
Design team: Tim Peeters Architecten
Structural engineer: BAST architects & engineers
Photography: Stijn Bollaert

EN

From a generic suburban house to an open structure full of surprising corners, the Uyttenhove project reimagines the way we live together. Through a series of structural operations – a partial removal of the floor and insertion of new openings, the old, dark rooms have been unrecognisably converted into a central open space that constitutes a new focal point of the family life.

The old structural grid manifests itself in the rhythm of openings surrounding the double-height living space. This order is projected onto the opposite, load-bearing wall, where the new plaster frames the old wall finishings, turning each leftover patch into an abstract painting.

The kitchen sits in the front corner, welcoming the visitors. The harmonica window opens up the room to the terrace and street, inviting people in during the summer months.

Smaller sitting spaces overlook the large living room and enjoy the southern sun that penetrates deep into the house through a large window in the facade. The bedrooms are located on the top floor, gathered around a generous night hall that functions as a play zone.

An extraordinary roof shape resulted from the existing buildings’ morphology, the program’s spatial requirements and local zoning laws.

The façade openings follow a rigid grid and bring tranquility to the expressive volume with a pointed roof. The old brick facade is a souvenir of the existing home: a ready-made ornament on the newly finished volume.

BE

In de woning Uyttenhove lees je nog makkelijk het oude structurele raster, maar door een hele reeks muuropeningen en een weggehaald stuk vloer, is de metamorfose volledig. Het huis is nu een luchtige structuur met plekken en hoeken. De oude donkere kamers zijn onherkenbaar omgebouwd. Rondom een dubbelhoge woonruimte wordt het ritme van openingen herhaald. Tegen de gemene muur zie je in de openingen in het nieuwe pleisterwerk nog restanten van de oude muurafwerking. De kadrering maakt er abstracte schilderijen van. Kleinere woonruimtes kijken uit over de grote woonkamer, en genieten mee van de zuiderzon die diep in het huis doordringt langs het grote raam in de voorgevel. De dakverdieping is ingericht als nachtverdieping, met drie slaapkamers en een kleine verborgen woonkamer als nachthal.

Het hellend dak sluit aan op een enkele puntgevel tegen de buur, en een dubbele puntgevel aan de andere kant. 

De keuken ligt op het hoekpunt waar bezoekers aankomen, aan de voorgevel. Het harmonicaraam transformeert de keuken in de zomer tot een toog aan het terras in de voortuin.

De gevelopeningen volgen een rigide raster, om eenheid en rust te brengen in het expressieve volume met puntgevels. Het oude bakstenen gevelfront is een souvenir van de bestaande woning, als een kant-en-klaar ornament op het nieuw afgewerkte volume. De sobere detaillering van de nieuwe raamopeningen komt tot zijn recht naast de klassieke baksteendetails. 

Project
Thema / Type