Uyttenhove

Halfopen gezinswoning

locatie: Sint-Amandsberg 
ontwerp en uitvoering: 2014-2016

foto's door Barbara Joseph en Stijn Bollaert

In de woning Uyttenhove lees je nog makkelijk het oude structurele raster, maar door een hele reeks muuropeningen en een weggehaald stuk vloer, is de metamorfose volledig. Het huis is nu een luchtige structuur met plekken en hoeken. De oude donkere kamers zijn onherkenbaar omgebouwd. Rondom een dubbelhoge woonruimte wordt het ritme van openingen herhaald. Tegen de gemene muur zie je in de openingen in het nieuwe pleisterwerk nog restanten van de oude muurafwerking. De kadrering maakt er abstracte schilderijen van. Kleinere woonruimtes kijken uit over de grote woonkamer, en genieten mee van de zuiderzon die diep in het huis doordringt langs het grote raam in de voorgevel. De dakverdieping is ingericht als nachtverdieping, met drie slaapkamers en een kleine verborgen woonkamer als nachthal.

Het hellend dak sluit aan op een enkele puntgevel tegen de buur, en een dubbele puntgevel aan de andere kant. 

De keuken ligt op het hoekpunt waar bezoekers aankomen, aan de voorgevel. Het harmonicaraam transformeert de keuken in de zomer tot een toog aan het terras in de voortuin.

De gevelopeningen volgen een rigide raster, om eenheid en rust te brengen in het expressieve volume met puntgevels. Het oude bakstenen gevelfront is een souvenir van de bestaande woning, als een kant-en-klaar ornament op het nieuw afgewerkte volume. De sobere detaillering van de nieuwe raamopeningen komt tot zijn recht naast de klassieke baksteendetails. 

Project
Thema / Type