Ferrer

Co-housing project

Uyttenhove

Halfopen gezinswoning

Location: Sint-Amandsberg 
Project year: 2014-2017
Design team: Tim Peeters Architecten
Structural engineer: BAST architects & engineers
Photography: Stijn Bollaert

EN

From a generic suburban house to an open structure full of surprising corners, the Uyttenhove project reimagines the way we live together. Through a series of structural operations – a partial removal of the floor and insertion of new openings, the old, dark rooms have been unrecognisably converted into a central open space that constitutes a new focal point of the family life.

The old structural grid manifests itself in the rhythm of openings surrounding the double-height living space. This order is projected onto the opposite, load-bearing wall, where the new plaster frames the old wall finishings, turning each leftover patch into an abstract painting.

The kitchen sits in the front corner, welcoming the visitors. The harmonica window opens up the room to the terrace and street, inviting people in during the summer months.

Smaller sitting spaces overlook the large living room and enjoy the southern sun that penetrates deep into the house through a large window in the facade. The bedrooms are located on the top floor, gathered around a generous night hall that functions as a play zone.

An extraordinary roof shape resulted from the existing buildings’ morphology, the program’s spatial requirements and local zoning laws.

The façade openings follow a rigid grid and bring tranquility to the expressive volume with a pointed roof. The old brick facade is a souvenir of the existing home: a ready-made ornament on the newly finished volume.

BE

In de woning Uyttenhove lees je nog makkelijk het oude structurele raster, maar door een hele reeks muuropeningen en een weggehaald stuk vloer, is de metamorfose volledig. Het huis is nu een luchtige structuur met plekken en hoeken. De oude donkere kamers zijn onherkenbaar omgebouwd. Rondom een dubbelhoge woonruimte wordt het ritme van openingen herhaald. Tegen de gemene muur zie je in de openingen in het nieuwe pleisterwerk nog restanten van de oude muurafwerking. De kadrering maakt er abstracte schilderijen van. Kleinere woonruimtes kijken uit over de grote woonkamer, en genieten mee van de zuiderzon die diep in het huis doordringt langs het grote raam in de voorgevel. De dakverdieping is ingericht als nachtverdieping, met drie slaapkamers en een kleine verborgen woonkamer als nachthal.

Het hellend dak sluit aan op een enkele puntgevel tegen de buur, en een dubbele puntgevel aan de andere kant. 

De keuken ligt op het hoekpunt waar bezoekers aankomen, aan de voorgevel. Het harmonicaraam transformeert de keuken in de zomer tot een toog aan het terras in de voortuin.

De gevelopeningen volgen een rigide raster, om eenheid en rust te brengen in het expressieve volume met puntgevels. Het oude bakstenen gevelfront is een souvenir van de bestaande woning, als een kant-en-klaar ornament op het nieuw afgewerkte volume. De sobere detaillering van de nieuwe raamopeningen komt tot zijn recht naast de klassieke baksteendetails. 

Klijt

Kantoor en loodsen

locatie: Vichte 
ontwerp en uitvoering: 2014-2017

Project Klijt ordent met een gebalde ingreep de organisatie van een reeks loodsen en ateliers van een elektrobedrijf, ooit textielfabriek. De middelste en kleinste van drie loodsen, wordt binnen het bestaande volume omgevormd tot een compact kantoorgebouw en een circulatiepunt. Bestelwagens rijden door de loodsen langs het kantoor. Het kantoor zelf kijkt door binnenramen uit over de aangrenzende loodsen en overziet met kamerbrede ramen het lager gelegen dorpslandschap. Een eenvoudige doorlopende steektrap met tussenbordessen verbindt in een beweging de vier verschillende niveau's van kelderloods, benedenterrein, bovenloodsen, en straat. Een overdekte galerij maakt de kantoren zonder hoogteverschil toegankelijk vanaf de straat. De wit gekleurde galerij markeert het bedrijf, als enige hedendaagse toevoeging in een context van oude rode baksteen.

Olie

Omkering en uitbreiding historische hoekwoning

locatie: Gent 
ontwerp: 2014 
in samenwerking met Laurent De Waele

foto's door Johnny Umans

Hereman

Rijwoning met atelier

locatie: Gent
ontwerp en realisatie: 2013-2017

foto's door Barbara Joseph en Jonah Samyn

Het huis Hereman balanceert tussen appartementsgebouw en woning. Elk niveau, elk paviljoen, wordt ontworpen als een klein appartement, een minihuis, met een eigen sfeer, functionaliteit. In dit huis kun je verhuizen van een niveau naar het volgende. Dwalen op zoek naar concentratie of verstrooiing. 

Je komt binnen in een grote woonhal. De hal betekent inkom, maar ook ontvangstruimte voor gasten, en verbindende ruimte voor alle andere delen van het huis. Alles is daar open, maar het raster van oude woonkamers wordt behouden. Een structurele opbouw met bogen tussen de verschillende ruimtes geeft vorm aan de paradox van open ruimte in combinatie met duidelijk afgebakende kamers. 

De eerste verdieping is speelhal voor de kinderen met daar rond zes open en afsluitbare kamers; drie bewoonde slaapkamers en drie vrije kamers. De vrije kamers nodigen met succes uit tot experiment en verandering. 

Daar boven ligt een huis voor de nacht. Wakker worden in de grote slaapkamer, wassen in de snelle badkamer in de ochtend, 's avonds terugkeren voor een bad in de trage badkamer, of om rust te vinden in het avondsalon.

Het torenatelier kijkt uit over de stad als plaats van uiterste afzondering en concentratie. Een dakterras aan de voorgevel laat toe om van de laatste zonnestralen van de dag te genieten. 

Half ondergronds zit de eetruimte. Hier wordt gekookt en getafeld. Het raam geeft hier zicht op een miniatuurlandschap. De hoge glazen lichthapper maakt ook verbinding met de tuin en de gelijkvloerse woonhal.  

De vorm van het perceel wordt gebruikt om de tuin in twee sferen op te splitsen. Eerst de open landschapstuin op de helling aan het huis, en besloten in de smalle 'staart' van de tuin komt een locus amoenus: de tuinkamer.

Stichelen

Compacte eengezinswoning

Location: Stichelen, Denderhoutem 
Project year: 2013-...
Design team: Tim Peeters Architecten
Structural engineer: BAST architects & engineers
Photography: Hendrik Biegs and Jonah Samyn 

EN

The basic rectangular volume of Stichelen house stands on a gentle slope in the Flemish countryside.

The facade references the austerity of the exterior of the Loosian villa, while the building’s interior derives from the generosity of its raumplan. 

The windows are distributed in three layers, across the two storeys, making the scale of the building interestingly elusive. The rhythmical and identical perforations give the house a feeling of lightness and openness, perceived both from the outside and the inside of the house.  

The living space is organised around the central staircase, which cuts through the double height open space, dividing it into four equal quadrants. The program is distributed along these quadrants in gradually mounting levels of privacy, with kitchen and dining on the groundfloor, a study space on the generous landing and a sitting area on the mezzanine. The upper floor hosts a master bedroom with ensuite bathroom, stretched along the east side window gallery, while the three children’s rooms enjoy afternoon sun.

BE

Het gebouw is een sober rechthoekig volume, met op de perceelsgrens een verlaagd volume zodat de twee dakvormen van hellend en plat dak op een evidente manier met elkaar in een bouwblok kunnen verzoend worden.

Aan de achtergevel komt een licht houten terras- en zonweringstructuur. Het terras en de zonnewering achteraan zorgen voor de nodige beschaduwing van de zuidgevel en verknippen de schaal van de relatief hoge achtergevel terug naar mensenmaat, in functie van beleving van het gebouw van uit de tuin.

Er wordt een raammodule van 3 lagen toegepast op een woning met 2 bouwlagen, hierdoor verfijnt de detailkorrel van het gebouw en toont het zich lichter qua opbouw dan te verwachten is gezien de grote pakketdiktes van gevels, vloeren en daken.

Diamant

Verbouwing rijwoning voor een gezin

Locatie: Gentbrugge
Ontwerp en realisatie: 2009-2011
Samenwerking met MVC Architecten
Foto's: Dominique Van Huffel

Deze verbouwing hernieuwt het architecturaal potentieel van de Belgische rijwoning, met een inzet in ontwerpfase, en verder weinig middelen. Het huis is retroactief gerationaliseerd, structureel, architectonisch en duurzaam, enkel door afbraak en door vervangen van het dak. Gelijkvloers getuigt het plan van zijn geschiedenis. Hogerop muteert het vloer per vloer tot zuiver houtkristal. Het dak vormt een driedimensioneel klooster van acht gelijke kamers. Twee kamers versmelten tot trappenzaal. Vier andere verbergen de laatste twee geheimkamers. De afgeknotte diamantvorm van het dak maximaliseert de vloeroppervlakte bij een kleine gebouwhuid. Deze compactheid houdt bouwkosten en energieverliezen minimaal.

Het gewonnen vloeroppervlak voor nachtprogramma reorganiseert het huis en maakt op de begane grond plaats vrij voor groen. De bel-étage verandert op zich niet, maar wordt wel het nieuwe centrum van het huis, omkaderd door nieuw programma en royaal doorzond met zicht op de laan en de achtertuin. De puntgevels refereren naar de onmiddellijke omgeving; de gevelmode uit de bouwperiode van de wijk. Drie uitstulpende binnenruimtes (noem ze erkers) verzachten schijnbaar willekeurig de harde gevelgeometrie. Ze kregen doelbewust een plek ten opzichte van de binnenruimtes.

Dit huis is één kamer; één cabane met royale proporties. De twee lage niveau’s van het oorspronkelijke boerenhuisje werden samengevoegd tot een dubbel hoog gelijkvloers. In de dikke muren rondom zitten ruime nissen. Elk raam markeert zo’n specifieke nis: een werktafel, een plek om te ontbijten in de ochtendzon, een bad met zicht op de tuin,… Een rondgang op de verdieping maakt ook de tweede laag ramen bereikbaar, want aan zo’n raam is het goed wonen. Midden in de open hal staat één beton kolom. Deze draagt de zoldervloer en het dak, en brengt rook van de kachel tot boven de nok. De passerelle rondom de open hal hangt op aan ranke staven. Naast de kolom zit nog een laatste zichtbare restant van het oude huis: een kelder met koepelgewelf, zorgvuldig ingepast in het plan onder trap en kookeiland.

De trap steekt verder langs de kolom in twee bewegingen tot op de zolder. Dit verdiepingsplan is nog blanco, klaar om huis te worden van kinderen. De gevels zijn klassiek, maar abstraheren die oude vormentaal van boerderijen tot een compositie van vlakken beton en vlakken baksteen -de oranjerode ‘boerkes’-. Met doorgedreven logica is de compositie bepaald. De dragende penanten lopen door, net breed genoeg voor hun last. De lintelen zitten hoog, voor licht diep door het huis. De dorpels liggen elk verschillend, bedacht op hetgeen de bewoners er achter zullen doen.

Vliet

Ontmoetingsruimte voor scouts

Location: Boekhoute
Design and realization: 2014-2020

Wolters

Omgekeerde rijwoning

Locatie: Sint-Amandsberg
Ontwerp: 2015
Renovatiejaar: 2016-2018

foto's door Johnny Umans, Luc Roymans en Lisa Van Damme

Een huizenhoog raam in de voorgevel toont de ruime woonkamer op de verdieping. De oude Art Deco details in het voetstuk van de gevel, vormen een geheel met de nieuwe ranke raampartij en het kloeke balkon. Vanaf het dakterras daarboven kijk je langs de Wolterslaan, tot aan de torens van Gent.

Het oude grondplan is gerespecteerd, met zijn gestapelde rechthoekige kamers van gelijkaardige groottes, maar inrichtingen en functies werden uitgewisseld. De leefruimtes liggen nu op de verdiepingen, waar er meer zon en uitzicht is. De slaapkamers verhuisden naar het gelijkvloers, in koelte en privacy. De oude traphal ligt nu in de woonruimte en de vernieuwde open trap slingert langs het salon tot aan het dakterras.

Ralingen

Rijwoning voor een jong gezin

Locatie: Evergem
Ontwerp en realisatie: 2012-2013
Foto's: Barbara Joseph

Deze verbouwing van werkmanshuis tot ruime loft komt voort uit een holistisch ontwerpconcept. In de ontwerpstrategie werden randvoorwaarden als functionaliteit, stabiliteit, ruimtelijkheid, licht en materialiteit uitgepuurd en op elkaar afgestemd. Deze vereenvoudiging werd nagestreefd telkens met het budget in gedachten. Door in het midden van de woning een klein deel vloer weg te laten, werd de benepen arbeiderswoning een ruime loft, zonder kwistig te zijn met ruimte en budget. De gevels werden ontworpen als heel dikke muren, waar afwisselend gesloten bergruimtes en grote bewoonbare nissen in geschikt werden.

Waar er in een traditioneel huis voor elke woonfunctie een kamer is, zitten deze functies hier telkens in een nis rondom open ruimte in het midden. De bewoners van het huis kunnen geborgenheid vinden in deze afzonderlijke open nis-kamers, zonder contact met de rest van de leefruimtes te verliezen. Elke nis haalt kwaliteit van twee kanten: uit het contact met de open ruimte in het midden van het huis, en uit het licht en zicht door de grote ramen. De verschillende karakters van de nissen nodigen de bewoner uit om zich te verplaatsen door de dag heen. Je kan ontbijten in een oranje treincoupé met ochtendzon, werken aan een zonnige schrijftafel met uitkijk over de straat, baden met zicht op de tuin, ontspannen in een dieprode theaterbox bij avondschemering …

De centrale vide geeft een royaal gevoel van ruimte, hoewel de plafonds erg laag zijn. De ruimtelijkheid en lichtinval van de woning worden overtuigend verbeterd door slechts 8m2 vloeroppervlakte op te offeren.

De woning werd gebouwd met meetkundige precisie. Daardoor konden fijne en sobere details gerealiseerd worden met eenvoudige technieken. Zo zijn de trappen volgens eeuwenoud concept gemaakt, maar wel heel exact uitgelijnd op de elementen er rond. Het interieur is bruut in zijn eerlijk materiaalgebruik, maar verfijnd in de afwerking. Alle structurele elementen zijn bewust zichtbaar gelaten in de ruimte. Een schouw in ruw beton draagt zo het dak en de verdieping. De detaillering is consequent bedacht, van de naakte structuur tot de vorm van de handgreepjes van de kasten. Kleuren spelen een belangrijke rol in dit interieur. De open kern is wit en houdt het licht vast. De kleur van elke nis werd zorgvuldig bepaald, volgens gewenste sfeer en functie van de besloten plek. Er werd bij de gevels gekozen voor harmonie met de eenvoudige gevelmaterialen uit de omgeving. De gevels tonen een klassiek ritme en stevig materiaalgebruik met baksteen en beton, maar zijn hedendaags in hun strakke afmetingen en fijne details in maatwerk beton.

Tiny House

Vakantiewoning

Locatie: De Pinte
Ontwerp: 2020
Opdrachtgever: unplugged

Berlare

Sociale huisvesting

Location: Berlare
Project year: 2020-...
Design team: Tim Peeters Architecten & VOLT Architecten

Het project is een winnend prijsvraagvoorstel voor het nieuwe sociale huisvestingsproject in de gemeente Berlare.
Drie flexibel inzetbare gebouwtypes; rijwoningen, patiowoningen en een appartementenhuis, laten toe om op maat, maar toch systematisch, een zeer gevarieerde reeks van drie sites in te richten.

Het bestaande stedenbouwkundige weefsel wordt harmonieus aangevuld en tegelijk bijgestuurd.

Op elk van de drie sites zorgt een appartementenhuis voor een kern met grote woondensiteit op een kleine voetafdruk. Gelijkvloerse patiowoningen zorgen voor een bescheiden en flexibele aanvulling van wooneenheden in het binnengebied. De grotere rijwoningtypes zijn universeel inzetbaar om de openingen in het straatbeeld opnieuw aan te vullen.

De groene parktuinen, gemaximaliseerd naar de perceelvormen, vormen telkens de ruggengraat van de site-ontwerpen. Deze parktuinen krijgen een semipubliek karakter dankzij de heldere
verbindende woonerfstraatjes die op elke site terugkomen.


Meidoorn

locatie: Gentbrugge
ontwerp: 2020

Oscar

locatie: Sint-amandsberg
ontwerp: 2020

Kortedreef

Compacte eengezinswoning

locatie: Sint-Amandsberg
ontwerp: 2018

Colbrandt

locatie: Sint-Amandsberg
ontwerp: 2019

Dhave

locatie: Evergem
ontwerp: 2019

Voormuide

Renovatie eengezinswoning

locatie: Gent 
ontwerp: 2018

Landjuweel

Verbouwing Kunstenaarswoning

locatie: Ledeberg
ontwerp en realisatie: 2012-2013
medewerker: Evelien Pletinckx
foto's exterieur: Lieve De Becker

Het oude huis vooraan was al goed; een mooie oude trap en kamers met veel licht. Afblijven dus. Veel nieuwe ruimte was wel nodig op de begane grond. Een uitgestrekte aanbouw kan ruimte geven, maar wordt een donkere tunnel. Een patio kan in zo’n geval licht brengen midden in het huis. Die twee konden samen gaan: een onderlaag met open plan, en een uitgesneden bovenlaag die zuiderlicht binnenbrengt. Het huis was oost-west gericht, maar nu komt zuiderlicht in de woonkamer. Daarbij komt ook nog nieuw sanitair: een toilet en twee badkamers. Een torentje tegen het oude huis

verdeelt ze over de verdiepingen, maar niet zonder licht door te laten naar de trap. Spiegels geleiden het licht nog dieper. De gevel maakt een evenwichtsoefening tussen splinternieuw en ouderwets. De bestaande gevelopeningen worden behouden, gekopieerd en naar achter in de tuin geduwd. Zij brengen licht op de juiste plaats binnen, dat volstaat. De lichte gevelbekleding verbergt isolatie, maar toont zich zwaar, met betondorpels en streklagen. De gevel is terracotta - steen, maar wel flinterdun: een decor in de coulissen van de stad.

Leopold

Renovatie eengezinswoning

Walbos

Renovatie van een eengezinswoning met atelier

Eek

Reorganisatie eengezinswoning

locatie: Lokeren
ontwerp: 2018 - ...

Een nieuw stenen kleed rond het huis maakt de compacte doos lichter en scherper. Het volume wordt herleid tot een zuivere doos van negen bij twaalf. Twee grote driehoekige schouwen verbergen de technische voorzieningen in de zolder, en laten het huis balanceren tussen archetype en geometrische figuur.

In het interieur worden een aantal nieuwe relaties tussen de ruimtes gelegd, en wordt met meer aandacht gekeken naar licht en zicht.

Zandpoort

locatie: Gent

ontwerp: 2016

Twee in elkaar gevlochten appartementen in wat ooit twee rijwoningen waren, worden gereorganiseerd. De zuidgerichte achtergevel wordt herdacht tot een grotendeels beglaasd oppervlak. Een opbouw met split levels zorgt voor doorzichten tussen inkomhal en leefruimte, en tussen nachtverdieping en leefruimte. Boven de garage een nieuwe tussenverdieping met ontvangstkamer. 

Maaket

complex voor cocreatie

locatie: Gent

schetsontwerp: 2015

Een cocreatieruimte voor ambachten en makers wordt opgesplitst twee gebouwdelen, met elk een eigen samenhangende logica. De rechthoekige centrale hal wordt opgebouwd als modulaire industriebouw, en huisvest de grootste ruimtes en zwaarste gemeenschappelijke machines. Er bovenop komt een daktuin. Eenvoudiger en kostenefficiënter kan niet. De perifere zone tussen hal en de grillige maximale bouwzone, wordt stap voor stap en volgens noodzaak ingevuld met alle nevenfuncties: gastenverblijven, conciërgewoning, cafetaria, kleine ateliers, kantoren, sanitairen, etc. De kleinschaligere functies worden volgens klassieke massiefbouw of houtskeletbouw gefaseerd uitgevoerd rond de hal, ook met en door de gebruikers.

De verschillende delen met een eigen constructieve opbouw, maken van het gebouw een conglomeraat van verschillende gevels. Geen banale industriebouw, maar een stedelijk bouwblok, een makersdorp. 

Wasserij

gemeenschapscentrum

locatie: Gent

concept kandidatuurstelling: 2017

Poorten als mini landmarks 

Iconische toegangspoorten maken de site herkenbaar van buitenaf, zonder dat je de site zelf kunt zien overzien de straat. Zelfbewuste en prominent aanwezige kleinschalige architectuur zal hier een cruciale rol spelen. Denk aan de herkenbaarheid van het verborgen Groot Begijnhof dankzij zijn toegangspoorten, of de ingang van Budafabriek in Kortrijk (51N4E). Elk van de drie toegangen, noem ze poorten, kan met een eigen karakter gestalte geven aan een achterliggend programma. De noordwestpoort kijkt uit over de Schildersstraat. Het herenhuis heeft een gevel aan een belangrijke fietsverkeersas in het verlengde van de oost-west route van Gent. Een toegangspoort met herkenbaarheid en iconisch karakter kan een land-mark worden voor de vele voorbijgangers, zoals de diepblauwe Wasserijgevel dat nu wellicht al is. De site ligt langs deze as tussen Heilig Hartplein en Gent en vlakbij de Dendermondsesteenweg. Met enkele ingrepen qua straatinrichting (en Route) en een overtuigende architectuur, kan deze centrumpositie voelbaar gemaakt worden.

Sobere, betaalbare architectuur is geschikt voor de hoofdmoot van de invullingen van de site, maar puntsgewijze stoutmoedige accenten zullen het verschil maken.

Centraal binnenplein 

Een centrale open ruimte dient als oriëntatiepunt in de site. Deze open plek biedt ook de gelegenheid om dubbelhoge zuidgevels te voorzien aan de hoofdloods en aan een bouwvolume aan de zijde Delhaize. De bestaande structuren zijn versnipperd. Een gebalde, voldoende grote geste van open ruimte kan als ankerpunt dienen in een verder geaccidenteerd stedelijk gebied. Plaza Mayor in Madrid toont het potentieel van dit concept.

Open assen 

Ruime doorzichten en passages tussen de omliggende straten en het binnenplein versterken de signaalfunctie van de poorten. Voor logistiek en veiligheid is een voldoende ruime doorrijmogelijkheid interessant. Een doorrit van de Toekomststraat naar de Beeldhouwersstraat, of de kunstenaarsstraat, lijkt wenselijk in het kader van brandpreventie. Het aanvoelen van het publieke karakter van de site ook voor passanten is van belang voor het overkoepelende plan ‘En Route’. Overmaatse circulatieruimtes, die ook gebruikt kunnen worden als gebruiksruimte, krijgen de voorkeur in een ontwerpzoektocht.

Zuidgevels op binnenplein 

De noordwestelijke en noordoostelijke zijden van de site lenen zich het best voor bebouwing. Een concentratie van bouwvolume in deze zones maakt ook zonnige gevels op een binnenplein.

Brede noordgevel 

De lange gesloten gevel aan de Kunstenaarsstraat-Kunstenstraat kan omgevormd worden tot vitrine (sic) van een creatieve of sportieve kern. Meerdere onafhankelijke toegangen voor diverse gebruiksruimtes kunnen hier gerealiseerd worden. Een welgekomen opportuniteit om het sleutelplan van de site met vele gebruikers te vereenvoudigen. De noordwestoriëntatie is bruikbaar voor kunstateliers. 

Gelaagde opbouw voor ruimte-efficiëntie In de hoofdloodsen en aan de straatgevels is een gestapeld programma het uitgangspunt voor ruimte- efficiëntie. Buitenruimte past even goed in deze gelaagde logica. Afgesloten functies worden zoveel mogelijk boven het maaiveld bedacht, om het straatniveau doorwaadbaar en doorzichtig te houden.

Flexibiliteit in functies

Een rigide keuze van functionele invullingen is niet zinvol. Het casco karakter van de gebouwen moet op zijn minst deels behouden blijven voor eenvoudige functiebijsturingen in de toekomst. Architecturale ingrepen op de site kunnen specifiek zijn in vormentaal, maar moeten flexibele blijven qua functionaliteit. Uit het potentieel van de site en de bestaande structuren, kunnen verschillende schetsontwerpplannen voorgesteld worden. Elk hypothetisch plan creëert kansen qua invulling. 

Bos

eengezinswoontoren

locatie: Haaltert

ontwerp: 2017

Woning Bos staat alleen, achter een huizenreeks, maar op de eerste rij met zicht over zacht glooiende akkers. Alle aanbouwsels op het gelijkvloers verdwijnen om plaats te maken voor groen en ramen met zicht op het landschap. Gelijkvloers en eerste verdieping worden herleid tot het oude rechthoekige plan met twee kamers en een trappenhal. In de dakverdieping verslankt het volume tot een ovale vorm. Ook de eerste verdieping is nu leefruimte, gericht naar zon en zicht. De dakvedieping wordt net genoeg verruimd om plaats te geven aan sanitair en slaapkamers. 

De gevels worden herontworpen. Er komt een nieuwe geisoleerde huid rond het gebouw, en de ramen worden verspreid over alle gevels, weg van de oude rijhuistypologie met enkel ramen voor en achter.

Halvemaan

appartementsgebouw met elf rolstoeltoegankelijke woningen

locatie: Gent

ontwerp: 2017

Wedstrijdontwerp in samenwerking met Volt architecten

Frisse soberheid typeert de volumetrie en de gevels van het ontwerp.  De gevel volgt een structureel logisch ritme van gelijke traveeën, die telkens op een andere manier ingevuld worden. Hierdoor ontstaat een rustig en toch gevarieerd gevelbeeld. Een grootschaligere opening op het gelijkvloers markeert de toegang naar de appartementen en het binnengebied. Het binnengebied wordt vrijgemaakt en omgevormd tot een zuiver gevormd ommuurd binnenplein, dat dienst zal doen als parking, maar evengoed als speelplein of ontmoetingsplek. Rond het plein komen kleinschalige private leefruimtes, patio’s en bergingen. Een gemeenschappelijk atelier achteraan is een optie. De oostelijk gerichte achtergevel kan van het vele groen genieten in de tuin van de achterburen. De voorgevel kijkt uit over het pleintje van de Spijkstraat en schuin in de Louis Cloquetstraat. De natuurlijke helling wordt handig gebruikt om privacy te geven aan de gelijkvloerse voorgevel, en om op een elegante manier de gelijkvloerse appartementen te laten overgaan in een lagere tuinmuur en bergruimte rondom het binnenplein.

Voor de gelijkvloerse appartementen worden groene patio’s en zuidgerichte leefruimtes voorzien in de strook voor bijgebouwen. Deze krijgen zo, ondanks hun moeilijke positie onderaan een appartementsgebouw, een heel licht en ruimtelijk karakter, met een duidelijke grens naar het binnenplein, omwille van privacy. Het vloerplan van de drie verdiepingen combineert telkens een rechthoekig compact oost-west doorzonappartement met twee gespiegelde appartementen, met een oost-zuid en een west-zuid oriëntatie. Alle appartementen voldoen aan de eisen voor aangepast wonen volgens GOLLD en VMSW. Een combinatie van ruimere gelijkvloerse (gezins)appartementen met patio, universele tweeslaapkamerappartementen en doorzon eenslaapkamerappartementen maakt een gezonde sociale mix mogelijk. 

De centrale, open circulatiekern loopt over in twee terrassen aan de gevels. Deze plekken doen dienst als ontmoetingsruimte voor de bewoners, en worden overzien door de aangrenzende appartementen. Langs deze loggia’s krijgen de oost- en westgerichte appartementen bovendien een stukje zuidzon in de leefruimte, vooral in de winter wanneer dit het meest wenselijk is.

Elk appartement krijgt een individuele berging op het gelijkvloers, ook voor (elektrische) fietsen of een rollator. Deze bergingen worden ofwel gelinkt aan een aangepaste ruime parkeerplaats, ofwel aan de inkomzone. Fietsenstallingen worden verdeeld over vlot bereikbare overdekte open fietsenstallingen, en de veilig gesloten private bergingen.

Het parkeer-binnenplein wordt omkaderd met kleinschalige functies achter een baksteen tuinmuur. Door de vormgeving als plein in het omliggende groen, nodigt de plek uit om meer te doen dan enkel parkeren. De aangrenzende patio’s kunnen het plein ook verlevendigen.

Harmonie

Bel-etage herenhuis

locatie: Ledeberg

ontwerp en realisatie: 2016-2017

Project Harmonie wordt gebouwd rond een grote woonhal. Deze hoge open leefruimte op de verdieping wordt omkranst met keuken, zithoek, trappen en lift. Er onder komen alle dienende ruimtes. Er boven, meer verborgen, slaapkamers en sanitair. Boven in de zolder geen bergruimte maar een zonnekamer. 

Kerk 2

locatie: Wachtebeke

ontwerp: 2017

Walzegem

Verbouwen eengezinswoning

locatie: Balegem

ontwerp: 2017

Woning Walzegem wordt ingepakt en gerorganiseerd. De aanbouw wordt veslankt tot een front met kasten en bergruimtes, zodat het huis weer contact krijgt met de tuin en een binnenpleintje. Het karakter van de oude gevels wordt versterkt. Vooraan en achteraan komen extra hoge puntgevels, slank in de hoogte. De zijgevel blijft plat en krijgt een breed panoramisch raam aan de leesruimte.

Karper

Omgekeerde hoekwoning

locatie: Gent 
ontwerp: 2016

foto's door Jonah Samyn

Woning Karper is de uitgepuurde versie van een oude herenwoning. Drie bouwlagen, drie kamers op een rij, drie ramen voor, drie ramen opzij. Elke bouwlaag is even hoog en daarmee evenwaardig. Het gelijkvloers dient voor ontvangst en verliest zijn hoog plafond en prioritaire status. De oude zolderkamers maken plaats voor hogere en ruimere woonkamers. Boven is er zicht over het dakenlandschap van de stad en overvloedig licht. Een terras op de tweede verdieping ligt vlak naast de keuken. Een betonnen draaitrap spiraalt langs de gelijke verdiepingen van kelder tot nok. De lift ernaast maakt levenslang wonen mogelijk.

Staak

Verbouwing bank

locatie: Assenede

ontwerp: 2017

Maatwerk

Tentoonstelling

locatie: Frankfurt
ontwerp en realisatie: 2016-2017

Kampenhout

Schetsontwerp voor groene woonwijk

locatie: Kampenhout 
schetsontwerp: 2016

Kerk

Compacte dorpswoning

locatie: Waterland-Oudeman 
schetsontwerp: 2014-2017

Vrede

Zeshoekig torensalon in de nok van een rijwoning

locatie: Gentbrugge 
ontwerp en realisatie: 2014-...

Zand

Reorganisatie en uitbreiding van een arbeiderswoning

locatie: Gent 
ontwerp en realisatie: 2013-...

Forel

Verbouwing bakkershuis tot woning met atelier en kantoor

locatie: Gent 
ontwerp en realisatie: 2010-2013

Een oude bakkerij uit de 19de eeuw wordt herleid tot zijn oorspronkelijke essentie. Een plan van ordelijk gestapelde kamers. Meer heb je niet nodig. De trappenhal zit in het midden en verdeelt elke verdieping in twee kamers, telkens een eenvoudige doos aan voor- en achtergevel. De gevel is breed genoeg om aan deze kamers ademruimte en licht. Hedendaagse technieken –sanitaire ruimtes, afvoeren, ventilatiekanalen, iolatiepakketten- liggen op de rand van en tussen deze doosruimtes. Het plan was al zuiver; alle ontwerp zit in details. Elke kamer, elke doos wordt afzonderlijk ontworpen. De keuken op het gelijkvloers krijgt 1 wand volledig in glas, letterlijk. Zware kolommen staan achter het glas, en maken de grens tussen binnen en buiten wazig, maar voelbaar. Er wordt gekookt en gegeten, voor elk is er een lange tafel. 

Het atelier ligt aan de straat, iedereen mag zien wat er gemaakt wordt. Een schuifraam maakt van het atelier een straatterras wanneer dat past. Het salon is een doos met zachte akoestiek en een doorgedreven geluidsisolatie. Daar ben je weg van de stad. Knooppunten tussen de ruimtes krijgen bijzondere aandacht. De traphal is bijvoorbeeld een zuiver prismatisch volume, maar een uitstulpend knooppunt van zes deuren doorbreekt deze logica op de slaapkamerverdieping. De detaillering van het deurengeheel is een scharnier tussen de overlappende prismatische ruimtes. De badkamer is leeg en toch luxueus. De vloer verzamelt alle water als en grote inloopdouche. Een losse badkuip staat daarin. Eén slank waterpunt in het midden brengt water om te wassen voor de hele badkamer.

P1

Tafel

ontwerp: 2008

De P1 is een standaard berk multiplexplaat, versneden tot zeven onderdelen met een minimum aan verlies. Het gebruik van één materiaal voor alle onderdelen vraagt om handig gebruik van de structurele dikte van de plaat. De belijning en inplanting van de poten onder het blad volgt als optimum uit een zoektocht naar stijfheid en stabiliteit voor het geheel. 

De vergaring van de onderdelen onder het blad werkt zoals een I-ligger in staal; een erg stijve vorm met weinig materiaal.Geen poespas aan deze tafel. De detaillering is driedimensioneel en valt in elkaar als een puzzel. Resultaat is een tafelblad van 200x76x76, met een licht gewicht en lichte aanblik.

The P1 table design uses a standard 122 cm x 244 cm beech plywood board, cut in seven pieces with minimal material loss, to create a 200cm x 76cm table surface that floats 76 cm from the ground. With its elongated surface, the table can accommodate four to eight people.

The use of one particular material, for all constructive parts, requires an inventive use of the limited structural thickness. The legs’ lines are shaped to an ideal form and inclination to obtain rigidity, firm connection with the center joint and stability of the whole. The thin tabletop has few, yet accurately positioned support lines, shaped somewhat like a dog bone.

Seven bolts on the bottom side op the table gather the seven parts to form a rigid structure, and allow for the table to be dismantled in to flat pieces. The I-beam shaped joint -inspired by steel contructive beams- gathers the table’s different parts. This makes the table one rigid element, notwithstanding its light weight and image.

The surface is covered with thin layers of so warm grey coating, leaving the wood texture visible, while protecting the surface from wear through everyday use. 

Béthune

Schetsonwerp cohousing Sint-Amandsberg

locatie: Sint-Amandsberg 
schetsontwerp: 2014 
in samenwerking met BAST Architects & Engineers

Muinkbib

Privébibliotheek

locatie: Gent 
ontwerp en realisatie: 2008

Het huis had al een logica in esthetiek. Alle pleisterwerk en vormelijke anomalieën waren bedekt in een mantel van wit. Alleen de bijzondere Art Deco elementen waren onaangeroerd gebleven bij de eerdere verbouwing. Een ingreep in de kern van het beletagehuis was nodig, om de omvangrijke boekencollectie een waardige plaats te geven. Bijkomend ornament in een huis vol historisch timmerwerk was niet wenselijk. De nieuwe biliotheek omarmt de bestaande achtergrond van witte vormelijke accidenten. De legplanken bedden zich in tussen afgeknotte kubussen, bogen, rastersen lijnen. Ze nemen de taal van het huis over. 

De gecamoufleerde rationaliteit in het ontwerp maakt het enige onderscheid tussen bibliotheek en willekeurige witte vormen. De modulaire bemating weigert elk compromis, maar zoekt wel subtiliteit door consequent maten uit de witte omgeving over te nemen. Het raster organiseert evolutie in de biblioheek. Enkele losse dozen passen in de module en markeren de overgangen in de alfabetische ordening van de boeken. Een verplaatsbare volume voor het wandmeubel bevat de grootformaatboeken uit de collectie. Je kan er op gaan zitten met een uitgekozen boek.

Tollenaere

Torenrijhuis

Locatie: Laken
Ontwerp en realisatie: 2016-2018

Knikker

Mansardeschuur

Locatie: Assenede 
Ontwerp en realisatie: 2016-2018

Ossen

Parkwoning

Locatie: Gent 
Ontwerp en realisatie: 2016-2017

Project
Thema / Type